Salı , 15 Ağustos 2017

Serçe kuşu hakkında bilgi

Serçe kuşu, insanlara yakın çevrelerde yaşayan, göçücü olmayan, konik gagalı, ötücü kuş türüdür. Evlerin ve binaların yakınında çok rastlanır. Genel olarak çok küçük olan bu kuşların değişik türleri vardır. Meyve ve böcekleri yiyerek beslenirler. Meyvelerin sert kabuklarını delmeye elverişli kalın gagaları vardır. Boyları 10 santim kadardır. Dişinin yumurtladığı 4-5 yumurta üzerinde erkek de dişisiyle birlikte nöbetleşe kuluçkaya yatar. ortalama 1.5 hafta kuluçkaya yatarlar. Çatılara, ağaçlara ve oyuk buldukları her yere yuva yaparlar. Dişi yuvaya 4-5 adet kahverengi benekli beyaz yumurta bırakır. Yavrular yuvadan çıktıktan 2 hafta sonra uçarak yuvayı terk eder.

Serçe kuşları çevresel bir etken olmadığı takdirde 20-25 yıl arasında yaşamaktadırlar.

Çevrede yaşayan evcil serçeler, sırtı ve kanatları kahverengimsi, karın bölgesi ise gri renklidir. Serçelerin otuza yakın türü bulunur. Küçük ve tınaz yapısı olan, kalınca gagası bulunan küçük bacakları siyaha benzer tüylü kuş türleridir. En çok bilindiği ve sürekli görülen türü olan bayağı serçenin hem büyük, hem de küçük alanlarda, tarla ve bahçelerde ufak sürü halinde yaşarlar. Önceden Avrasya’da görülürken zaman içinde yeryüzünün dört bir yanına yaygınlaşmışlardır.

Serçe Kuzey Amerika’ya ilk kez on dokuzuncu yüzyılın ortalarında götürülmüş, bir yüzyıl geçmeden tüm kıtaya dağılmışlardır. Anavatanı Avrasya ve Kuzey Afrika olmakla birlikte, Güney Amerika dışında yeryüzünün hemen her yerine götürülmüştür. Avrupa, Asya ve genelde Afrika’da büyük gruplar halinde gezerler.

Serçe kuşlarının türleri; Bayağı kar serçesi, bayağı serçe, kar serçesi, İtalya serçesi (melez), orman serçesi, sarı gerdanlı serçe, söğüt serçesi, çalı serçesi ve çöl serçesidir.

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Required fields are marked *

*