Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

çocuk menüsü... (1 Kullanıcı)

makbergulu

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
24 Tem 2007
Mesajlar
467
Tepki puanı
0
Puanları
0
show_image.php
Bebeğinize Yaz Kahvaltısı


Bu kahvaltı menüsü özellikle yaz aylarında bebeğiniz
için tadına doyulmaz bir menü olacak. Kış aylarında
da bulabileceğiniz; fakat yaz sebzesi olması sebebiyle
bebeğinize yedirmenizi tavsiye etmediğim domates, bu
kahvaltının baş malzemesi. Unutmayın her sebze ve meyve
kendi ayında yenilmeli ve bebeklerimize yedirilmeli...



Malzeme Listemiz
Kibrit kutusu kadar beyaz peynir
1 adet domates
1 adet salatalık
1-2 dal maydanoz
1 tatlı kaşığı zeytinyağı
1 dilim ekmek içi
2 çorba kaşığı ılık süt

Nasıl yapıyoruz?
* Domates ve salatalığı cam rendeyle kabuklarını
ayıklayarak rendeleyin.
* Rendenin içine ezilmiş peynir, zeytinyağı, ufalanmış ekmek içi ve incecik
kıyılmış maydanozu ekleyin.
* İyice karıştırdığınız malzemeyi 2 çorba kaşığı ılık sütle püre haline
getirin.

İşte leziz kahvaltınız hazır.

Miniğinize afiyet olsun!

Not:
Bebeğinize 7. aydan itibaren yedirebilirsiniz...

Küçük Aşçı Diyor ki;
Anneciğim, kışın da taptaze domateslerle bana kahvaltı yaptırmak istiyorsan, yazın domatesleri haşlayıp dondurabilirsin. Böylece besin değerini kaybetmemiş olur...
 

makbergulu

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
24 Tem 2007
Mesajlar
467
Tepki puanı
0
Puanları
0
Pirinç Unlu Bebek Kurabiyesi


Pirinç unu birçok annenin genellikle bebeğine muhallebi olarak yedirdiği bir besindir.Bebeklerin menülerine sık sık dahil olan bu besini, bir de kurabiye olarak deneyelim...

Malzeme Listemiz:
2 yemek kaşığı oda sıcaklığında tereyağı
½ su bardağı pirinç unu
2 yemek kaşığı pekmez
1 adet yumurta sarısı

Nasıl Yapıyoruz?
* Bütün malzemeyi karıştırıp iyice yoğurarak dağılmayan bir hamur yapın.
* Serçe parmağı kalınlığında açın-çok kalın açıldığında içi iyi pişmediğinden, daha kalın olmamasınadikkat edin-ve istediğiniz şekli verin.
* 170 derece fırında , üzeri hafif pembeleşene kadar-yaklaşık10-15 dakika- pişirin.

İşte kurabiyeleriniz hazır.

Miniğinize afiyet olsun!

Not: Bebeğinize 6. aydan itibaren yedirebilirsiniz.

Küçük aşçı diyor ki;
Anneciğim, bir yaşından önce bana hazırladığın tatlıları şeker yerine pekmezle tatlandırabilirsin.
 

makbergulu

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
24 Tem 2007
Mesajlar
467
Tepki puanı
0
Puanları
0
Minik Bebeğinize "Bomba Kahvaltı"

Kahvaltı biz büyükler için olduğu kadar, miniklerimiz için de günün en önemli öğünüdür. Gece boyu aç kalan mide gün içindeki enerjisinin çoğunu kahvaltıyla depolar. Bu yüzden yeni yeni tanıdığı kocaman dünyayı gün be gün keşfetmeye çalışan miniğinize sabaharı enerji dolu bir kahvaltı menüsü sunmalısınız...

Miniğiniz için hazırladığımız bu menüde, yüksek proteinli yumurta ve peynirin yanı sıra, gün içinde ihtiyacı olan enewrjinin çoğunu içeriğindeki zengin kalori ile temin edeceği ceviz, badem, kuru üzüm gibi tahıllar da var.

Malzeme Listemiz
* 1 adet haşlanmış yumurta
* 2 adet ceviz
* 2 adet badem
* 1/2 çay bardağı süt
* Kibrit kutusu kadar peynir
* 1 çorba kaşığı pekmez
* biraz kuru üzüm
* 3-4 adet çekirdeksiz zeytin
* 5-6 adet bebe bisküvisi

Nasıl Yapıyoruz?

- Süt hariç bütün malzemeyi derince bir kaba koyun.
- Sütü ılınana kadar ocakta ısıtın.
- Ilık sütü malzemenin üzerine döküp karıştırıcı yardımıyla karışımı mama kıvamına getirin..

İşte miniğinize, bütün gün afacanlıklar yaptıracak enerjiyi sağlayacak mamanız hazır.

Not: Bebeğinize 8.aydan itibaren yedirebilirsiniz.

Bebeğiniz diyor ki: "Anneciğim bu vitamin deposu kahvaltı menüsünü bana haftada en fazla 2 defa yedirmelisin."

Miniğinize afiyet olsun!
 

makbergulu

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
24 Tem 2007
Mesajlar
467
Tepki puanı
0
Puanları
0
Organik Bir Anne Olmaya Ne Dersiniz?



Organik gıdalar, yapay ve kimyasal gıdalarla kuşatıldığımız günümüzde, bebeklerimize sağlıklı bir gelecek sunabilmemiz için yegâne yol. Eğer bebeğimizin kuvvetli bir bağışıklık sistemi olmasını istiyorsak hamilelik döneminden itibaren mümkün olduğunca doğal besinleri tercih etmemiz ve doğduktan sonra da onu bu gıdalarla beslememiz gerekiyor.


Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Raşit Vural Yağcı, konuyla ilgili şöyle diyor:

"Bebek beslenmesinde tercih edilmesi gereken en doğru ve en sağlıklı ürünler organik gıdalardır. ABD gibi gelişmiş ülkelerde, 0-2 yaş arası çocuklarda organik beslenmenin zorunlu olması gerektiği tartışılmaktadır.

Sağlıklı nesiller için çocuklarımızın beslenmesinde organik besinlere yer vermeliyiz."

Bebeklerimizin sağlıklı bir geleceğe sahip olabilmesi için biz annelere düşen, onları organik gıdalarla tanıştırmak. Gelin görün ki büyük marketlerden veya organik pazarlardan temin edebileceğimiz ürünler gerçekten çok pahalı. Bu nedenle birçok anne, istediği halde bebeğine bu doğal gıdaları yediremiyor.^

Fakat artık kendi sebzelerimizi yetiştirmenin bir yolu var. Bu yolla, her anne kendi imkânı çerçevesinde, balkonuna koyacağı saksılarda kendi sebzelerini kolayca yetiştirebilir ve çocuğunun geleceğini kendi emeğiyle güvence altına alabilir.

Bamya
Bamya hangi mevsimde ekilmelidir?

Mayıs başlarında ekilmelidir.

Nasıl bir saksı kullanılmalıdır?

25-30 cm çapında ve derinliğinde önceden sulanmış
saksılara, 3-5 tohum 1 cm derinlikte ekilir.

Bamya fidesi nasıl bir iklim ister?

Bamya, gün boyu güneş alan bir yer ister.

Ne kadar sıklıkla sulanmalıdır?

Sık sulanmamalıdır. Fazla suyu sevmez.

Bamya yetiştirmenin diğer özellikleri nelerdir?

Türlüye ilave edilecek kadar ürün almak da mümkündür. Toprağı arada bir püskürteçle nemlendirilir. Fazla sulanırsa tohumlar çıkamadan çürür. Fideler çimlenince her saksıda bir tane bırakılır. Saksı büyükse birkaç fide kalabilir. Yetişkin fideler ince bir çubuğa bağlanabilir.

Bezelye

Hangi cins bezelyeler saksıda yetiştirilebilir?

Bodur cinsler de uzayan cinsler de saksıda yetiştirilmeye uygundur.

Bezelye hangi mevsimde ekilmelidir?

Bezelye ılıman bölgelerde sonbaharda, sert iklimlerde ilkbaharda ekilir.

Nasıl bir saksı kullanılmalıdır?

25-30 cm çapında ve derinliğinde bir saksı kullanılmalıdır. Saksıya 3-4 tohum 1 cm derinliğinde batırılmalı, çıkan fidelerden en kuvvetlisi bırakılıp diğerleri sökülmelidir.

Ne kadar sıklıkla sulanmalıdır?

Kış boyunca toprağı nemli tutulmalıdır. İlkbaharla beraber düzenli ve sıkça sulanır.

Bezelye yetiştirmenin diğer özellikleri nelerdir?

Bodur cinsler istemez; ama uzayan türlere çalılarla destek verilmelidir.


Biber

Biber hangi mevsimde ekilmelidir?

İlkbahar ortalarında ekilmelidir.

Nasıl bir saksı kullanılmalıdır?

25-30 cm çapında ve derinliğinde bir saksı kullanılmalı,
her bir saksıya bir fide ekilmelidir. Bol ürün alabilmek
için killi-kumlu toprak tercih edilmelidir.

Biber fidesi nasıl bir iklim ister?

Bol güneş alan, rüzgârsız bir ortamda olmalıdır.
Biber ılık ve sıcak mevsim meyvesidir.
Soğuğa karşı çok hassastır. Yetiştirme devresinde sıcaklık sıfırın
altında 2-3 dereceye düştüğünde tamamen ölür. Biber bitkisinde
hava sıcaklığı 15 derecenin altına indiğinde ve 32 derecenin üzerine
çıktığında alınan verim düşmektedir.

Ne kadar sıklıkla sulanmalıdır?

Fideler başta fazla sulanmamalıdır. Düzenli sulanmaya
meyve verdikten sonra başlanmalıdır.

Biber yetiştirmenin diğer özellikleri nelerdir?

Ekimi ve sulanma şekli domatese benzerlik gösteren
biberden koltuk alınmaz. Bunun yerine tepeleri
minicik koparılarak bitkinin dallanması sağlanabilir.
Fazla iri cinslerde meyve zamanı çubukla
desteklemek gerekir.

Domates

Hangi cins domatesler saksıda yetiştirilebilir?

Her cins domates saksıda yetiştirilebilir. Bodur domatesler tabii ki daha elverişlidir.

Domates hangi mevsimde ekilmelidir?

İlkbahar ortalarında ekilmelidir.

Nasıl bir saksı kullanılmalıdır?

25-30 cm çapında ve derinliğinde bir saksı kullanılmalı, her bir saksıya bir fide ekilmelidir. Domatesin toprak isteği, kumludan killiye kadar her tür toprak olabilir. Derin, geçirgen su tutma kabiliyeti iyi humus ve besin maddelerince zengin tınlı toprakları sever. Kumlu tınlı topraklarda erken ürün verir. Çorağa oldukça dayanıklıdır.

Domates fidesi nasıl bir iklim ister?

Bol güneş alan, rüzgârsız bir ortamda olmalıdır. Çünkü domates ılık ve sıcak iklim meyvesidir. Soğuklardan çok zarar görür. Sıcaklık -2, -3 °C düştüğünde bitki tamamen Ölebilir. Gereğinden fazla sıcaklık ve nem ise bitkide hastalıkların meydana çıkmasına, sıcak ve kuru rüzgârlarda, fazla miktarda çiçek dökülmesine sebep olur. Domateslerde normal bir gelişmenin meydana gelebilmesi için sıcaklığın en az 16-19 °C olması denemelerden anlaşılmıştır. Sıcaklık 13 °C*nin altına düştüğünde olgunlaşmanın geciktiği ve mahsul miktarının çok azaldığı görülmüştür.

Ne kadar sıklıkla sulanmalıdır?

Fideler başta fazla sulanmamalıdır. Çünkü bu durumda yeşile kaçıp çiçek dökme durumu oluşur. Düzenli sulanmaya meyve verdikten sonra başlanmalıdır.

Domates yetiştirmenin diğer özellikleri nelerdir? Sırık domateslerine 1,5 metre boyunda sağlam bir veya iki çubuk dikilir. Bitki uzadıkça yumuşak bir bağla / bağlanır. Fide büyüdükçe birkaç art yaprak ve yaprak dibinden çıkan filizler alınır. Bu filizleri almaya koltuk alma denir. Bitki tek veya iki dal halinde büyütülür. Böylece fazla yeşile kaçmaz ve meyvesi iri olur. Yaprak biti görülünce sabunlu su püskürtülür.

Fasulye

Hangi cins fasulyeler saksıda yetiştirilebilir?
Taze yenebilen yer fasulyesi veya sırık fasulye cinsleri saksıda
gayet güzel yetişir. Yeşilliği, hoş kokulu çiçekleri, yeşilden sarıya, mora
ve alacalı türlere kadar meyveleri gayet dekoratif görünecektir.
Bazı kırmızı çiçekli türler güzellikte değme sarmaşığa taş çıkarır.

Fasulye hangi mevsimde ekilmelidir?

Mevsim sebzesidir. Yıl boyunca birkaç defa ekilebilir.

Nasıl bir saksı kullanılmalıdır?

25-30 cm çapında ve
derinliğinde bir saksı kullanılmalıdır.
Her saksıya üçer tohum ekilebilir.

Fasulye fidesi nasıl bir iklim ister?

Neredeyse her mevsim yetişebildiği için Özel bir iklim aramaz.

Fasulye yetiştirmenin diğer özellikleri nelerdir?

Sırık cinslere 1,5-2 metre boyunda ince çubuklarla destek yapılmalıdır.

Havuç

Havuç hangi mevsimde ekilmelidir?

Yılda birkaç defa ekilebilir.

Nasıl bir saksı kullanılmalıdır?

Geniş ve derin bir saksıya seyrekçe serpilir. Çıkan fideler tutulacak kadar büyüyünce 5 cm aralık verilerek seyreltilir.

Ne kadar sıklıkla sulanmalıdır?

Havuç, suyu seven bir bitkidir. Düzenli olarak sulanmalıdır.

Nohut

Nohut hangi mevsimde ekilmelidir?

Bahar aylarında ekilmelidir.

Nasıl bir saksı kullanılmalıdır?

25-30 cm çapında ve derinliğinde önceden
sulanmış saksılara, 1-2 fide ekilir.

Nohut fidesi nasıl bir iklim ister?

Bol güneş alan bir iklim ister.

Ne kadar sıklıkla sulanmalıdır?

Sık sulanmamalıdır. Fazla su ve gübre verilirse yeşile kaçar ve fazla meyve vermez.

Nohut yetiştirmenin diğer özellikleri nelerdir?

Nohut eğreltiye benzer bitkisi ile son derece hoş görünüşlüdür.
Yemesi lezzetli, taze nohut çocukların hoşuna gider.


Patlıcan


Patlıcan hangi mevsimde ekilmelidir?

İlkbahar ortalarında ekilmelidir.

Nasıl bir saksı kullanılmalıdır?

25-30 cm çapında ve derinliğinde bir saksı kullanılmalı, her bir saksıya bir fide ekilmelidir.

Patlıcan fidesi nasıl bir iklim ister?

Bol güneş alan bir iklim ister.

Ne kadar sıklıkla sulanmalıdır?

Fideler başta fazla sulanmamalıdır. Düzenli sulanmaya meyve verdikten sonra başlanmalıdır.

Patlıcan yetiştirmenin diğer Özellikleri nelerdir?

Domates gibi ekilen ve sulanan bu sebzede, aynı domates gibi koltuk alınır. İri, çizgili patates böceği musallat olursa elle toplanıp yok edilmesi gerekir. Meyve zamanı uzun bir çubukla destek gerektirir.

Salatalık

Hangi cins salatalıklar saksıda yetiştirilebilir?

Salatalıkların güvenilir firmaların melez tohumlarından ekilmesi iyi
olur. Bu cinslerde fideler fazla uzamaz. Her çiçekten bir meyve vererek
geleneksel türlerden çok daha fazla ürün sağlar. Ayrıca uzun ömürlü ve
hastalıklara dayanıklıdır. Saksıda yetiştirmek için bu önemlidir.

Nasıl bir saksı kullanılmalıdır?

25-30 cm çapında ve derinliğinde bir saksı kullanılmalıdır. Her
saksıya 3'er tohum 1 cm derinlikte batırılır. En kuvvetli bir fide bırakılır.


Salatalık fidesi nasıl bir iklim ister?

Rüzgâr almayan, güneşli bir iklim ister.

Salatalık yetiştirmenin diğer özellikleri nelerdir?

Bitki henüz büyümeden destek çubukları sağlanır. Salatalıklar böceklenmediği için ömrü uzun bir sebzedir.

Soğan, Sarımsak ve Pırasa

Çoğumuz filizlenen soğanları saksı diplerine dikerek büyütmüşüzdür. Bu sebzeleri salata malzemesi olarak saksıda yetiştirmek çok kolaydır.
Soğan ve sarımsak eksildikçe yılın her döneminde ekilebilir. Kışın da güneş alan kapalı ve serin bir balkonda gayet sağlıklı yetişir.
Pırasa saksıda fazla büyümez; ama soğan gibi salatalarda kullanılmak üzere yetiştirilebilir. Fidesi Temmuz sonunda ekilmeye başlanır.

Yeşillikler

Kıvırcık ve marul fideleri her saksıya bir adet veya uzun saksılara 2-3 fide olarak ekilir. Roka ve tere tohumları genişçe saksılara serpilir.
Her iki ayda bir tekrar ekilirse yıl boyu el altında bulunurlar.


Yaprak kereviz ve pazı da saksıda yetiştirilebilir.


Toplandıkça tekrar yapraklanarak uzun süre ürün verirler.
Bu tür sebzeler yumuşak ve kaliteli toprak
doldurulmuş tahta kasalarda çok güzel yetişir.


Yaz aylarında hafif gölgede, diğer zamanlar güneşli
yerde tutulmalıdır. Aydınlık, kapalı balkonlarda kış
boyunca yetiştirilebilir. Suyu sevmekle beraber aşırı
sulama bitkileri çürütebilir.
 

makbergulu

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
24 Tem 2007
Mesajlar
467
Tepki puanı
0
Puanları
0
0-6 Ay arası Bebek Beslenmesi

Allah'tan Gelen Mucize İksir: Anne Sütü

"...Çocuklarını iki tam yıl emzirirler..."(Bakara Suresi,2:233.)

Emzirmek bir anne ile bebeği arasında kurulabilen en özel bağdır.
Anneyi anne yapan en değerli vasıflardan biridir. Doğumu takip eden ilk altı ay boyunca bebekle anne arasında yorucu olduğu kadar özel geçen bu süreç, bebeği hayata hazırlamanın, onu hastalıklardan korumanın ve bağışıklık sistemini güçlendirmenin en önemli yoludur.

Yapılan araştırmalar gösteriyor ki ilk altı ay sadece anne sütüyle beslenen bebekler beslenmeyenlere oranla hastalıklara karşı daha dirençli oluyor, bağışıklık sistemi zaafiyetlerine çok daha az yakalanıyorlar. Bu sebeple bebeği için en iyisini isteyen her anne gibi siz de bebeğinizi ilk 6 ay yalnız anne sütüyle, 2 yaşını dolduruncaya kadar da ek gıdalarla birlikte emzirmelisiniz...

Emzirme süreci yorucu ve zahmetli bir süreç. Yıllar boyu süren yorgunluk ve uykusuzluk tabii ki kolay olmayacak. Yalnız unutmayın ki bebeğiniz için yaptığınız bu fedakarlık hem onun gelişimi için çok değerli bir armağan olacak hem de bir anne olarak siz, bebeğinize en iyiyi vermenin iç huzurunu yaşayacaksınız.

Sevgili Peygamber'imiz anneliğin ve emzirmenin önemini bir hadislerinde şöyle dile getiriyor:
"Kadın, hamileliğinde, doğum yapıncaya kadar ve bebeği memeden kesilinceye kadar Allah yolunda hudutlarda nöbet bekleyen mücahit gibidir. Eğer bu safhalarda ölürse ona şehit mükafatı ve sevabı vardır."(Hadis-i Şerif)

Bu Hadis-i Şerif'te de nakledildiği üzere, annelik, hamilelik ve emzirme süreci kadını hem bu dünyada hem de Allah katında şehit mertebesine çıkaran çok değerli bir nimettir...

Anne Sütünün Anneye Faydaları Nelerdir?

* Emzirmek, annenin günlük 500 kalori kadar yakmasını sağlar. Bu da annenin doğum sonrası kilo vermesine yardımcı bir durumdur.

* Emzirme döneminde eğer bebeğinize ek gıda vermiyor ve adet görmüyorsanız, bu doğal bir doğum kontrolü sağlar.

* Rahim, gebelik esnasında normalin 20 katı büyür ve doğum sonrası; ancak altı ayda eski haline döner. Emzirme esnasında salgılanan oksidosin hormonunun yardımıyla rahmin eski halini alma süreci kısaltılmış olur.

* Emzirmenin bebek üzerinde olduğu kadar anneyi de sakinleştirici etkisi vardır. Bu nedenle emzirmek, adeta doğal bir uyku ilacıdır.

* Emziren annelerde doğum sonrası kanama riski az olduğundan, doğumda kaybedilen demir stokları kısa zamanda yerine konur. Böylece annede kansızlık ihtimali yaşanmaz.

* Yapılan araştırmaslar gösteriyorki emziren annelerin ileriki yaşlarda meme kanserine yakalanma riski % 65 daha azdır.

* Emzirmek anneyi, rahim içi kanseri, yumurtalık kanseri ve kemik erimesi gibi önemli rahatsızlıklara karşı korur.

Anne Sütünün Bebeğe Faydaları Nelerdir?

* Anne sütü alan 1000 bebek üzerinde yapılan araştırma göstermiştir ki bu bebeklerin IQ seviyeleri anne sütü almayanlara oranla çok daha yüksektir. Ayrıca öğrenim hayatları daha başarılıdır.

* Anne sütünün özel bileşiği, bebeğin ilk dışkısı olan mekonyumu daha rahat ve kolaylıkla çıkarmasına yardımcı olur. Bebeği rahatlatır.

* Anne sütünde bulunan maddeler, bebeği enfeksiyonlara ve ileride olması muhtemel hastalıklara karşı bir kalkan gibi korur.

* Anne sütü mamadan daha kolay hazmedilir ve içeriği çok çabuk kana karışır.

* Anne sütü ile beslenme bebeğinizi, ölümle sonuçlanabilen ciddi bir bağırsak hastalığı olan Crohn'a karşı korur.

* Biberonla beslenen bebeklerde ileriki yaşlarda birinci tip şeker hastalığına yakalanma oranı daha yüksektir.

* Anne sütü yapay büyüme hormonları içermez.

* Emzirme, bebekteki el-göz koordinasyonlarının gelişimine katkı sağlar.

* Anne sütü alan bebeklerde idrar yolu enfeksiyonları daha az görülür.

* Anne sütü bebeği solunum yolu enfeksiyonlarına karşı korur.

* Anne sütü aşıların etkinliğini arttırır.

* Anne sütünün tadı tatlı ve hafiftir. Mamalardan çok daha lezzetlidir.

Anne sütünü nasıl arttırabiliriz?

Sık sık emzirin:
Anne sütü, sanki arz-talep eğrisiyle çalışan bir fabrika gibidir. Ne kadar talep görürse o kadar ürün verir. Bu nedenle bebeğinizi en az 2 saatte bir emzirin. Gece ise 4-5 saatten fazla uzun aralıklar bırakmayın. Bu durum, ilk günler anne için biraz yorucu olsa da emzirmenin başarıyla sürmesi ve bebeğin kilo alması bu ilk sıkıntıları unutturacaktır.

Emzirmek için göğsünüzün dolmasını beklemeyin:
Emziren annelerin bir yanılgısı da göğüsleri tekrar dolmadan emzirirlerse sütün gelmeyeceği, bebeğin doymayacağı inanışıdır. Oysa ki göğsünüzde az süt olsa bile emmenin sağladığı hormonal tepkime sütün hemen salgılanmasını sağlayacaktır. Bu nedenle bebeğiniz her istediğinde göğsünüzün dolmasını beklemeden onu emzirmeniz sütünüzün artmasını sağlar.

Her göğsü sırayla emzirin:
Bebeğiniz emerken henüz bir göğsü boşaltmadan diğerini emmesine izin vermeyin. Her göğsü tam olarak boşaltana kadar emzirmeniz, hem onun sütün sulu ve yağlı kısmını tamamen emmesini sağlar hem de siz göğüslerinizin süt salgılamasını hızlandırmış olursunuz.

Şimdi eller anneye:
Emme işlemi sırasında çabucak yorulup uyuyakalan bebeklerin, altlarında sırf bezleri kalacak şekilde soyulup annenin cildiyle teması sağlanırsa daha uzun süre emme refleksi gösterirler. Böylece daha fazla emilen göğüslerin salgıladığı süt miktarında artış olur. Bu işlem esnasında bebeğinizin üşümemesi için bir örtüyle üzerini örtebilirsiniz.

Ev işlerini kafanıza takmayın:
Dünyaya gözlerini yeni açmış, hayata adapte olmaya yeni başlamış minik bebeğinizin karnını doyurabilmesi için sütünüze ihtiyacı var. Bu nedenle zaten çok yorucu ve emek isteyen bir iş olan emzirmek, sizin artık hayattaki önceliğiniz. Bebeğinizi emzirdiğiniz için ev işleriniz aksayabilir; ama inanın önemli değil! Miniğinize sunduğunuz bu değerli armağanıın yanında, aksayan bir kaç işin lafı mı olur!

Biberon ve emziğe "Hayır":
Emzirme düzeninizi tam oturtup bebeğinizi emzirmeye alıştırana kadar (tercihen ilk bir ay) bebeğinize emzik veya biberon vermeyin. Bu şekilde tüm oral reflekslerini emme işleminde toplamış, bu yolla da sütünüzü arttırmış olacaksınız.

Bol bol su için:
Sanıldığının aksine anne sütünü arttıran en önemli besin grubu tatlı ve şerbetli yiyeceklerden oluşmuyor. Aksine bu yiyeceklerin anneyi şişmanlatmaktan başka pek bir yararı da yok. Anne sütünü en çok çoğaltan madde, içeriğinin % 60'ını oluşturan sudur. Bu nedenle özellikle emzirme döneminde günde en az 2 litre su içmelisiniz.
 

makbergulu

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
24 Tem 2007
Mesajlar
467
Tepki puanı
0
Puanları
0
4-6 Ay Arası Bebek Beslenmesi


Ek Gıdalara Geçiş Dönemi

Doğumdan sonra ilk 6 ayı kapsayan sadece anne sütüyle beslenme, hem bebeğiniz hem de sizin için büyük bir rahatlıktır. Mama hazırlama, ısıtma hijyen sağlama gibi ön koşulları olmayan bu yol, bebeğinizin gelişimini en iyi şekilde sağlamakla kalmaz onunla aranızda muhteşem bir bağ kurulmasını da temin eder.

Bebeğinizin ilk 6 ayını kapsayan emzirme dönemi, katı gıdalara bebeğinizi yavaş yavaş alıştırmaya başlamanızla beraber azalmaya başlar. Onu katı yiyeceklerle tanıştırmak için en uygun zaman 4 ila 6 ay arasındaki dönemdir.

Çünkü bebeğiniz hızla büyümektedir. Buna bağlı olarak besin ve enerji gereksinimi de artmaktadır. Bu dönemde ister emzirin ister biberonla besleyin beslenme faaliyetinin hemen ardından bile mama istediğini görebilirsiniz. Hatta günlük öğün sayısını arttırmanız bile gerekebilir. Bu, bebeğinizin ek besinlere hazır olduğunun göstergesidir.

Ek gıdalara başlama zamanı 4. aydan önce olmamalı ve 6. aydan sonraya da bırakılmamalıdır. Eğer ek gıdaya erken başlanılırsa ishal ve alerjik hastalıklar artabilir, annenin sütü azalabilir, zayıflık veya aşırı beslenme gibi sonuçlar olabilir. Geç başlama durumunda ise büyüme geriliği, bağışıklıkta azalma, ishal ve vitamin eksikliği görülebilir. Bu sebeple ek gıdalara geçişe, mutlaka 4-6 ay arası başlanmalıdır.

Ek gıdalara geçiş dönemi yavaş ilerlemesi gereken bir süreçtir. Bir kez katı besinleri tattıktan sonra bebeğinizin her öğünde aldığı katı besin miktarı azar azar artmalıdır. Yeni beslendiğinde olabildiğince çok seçenek sunarsanız bebeğiniz, zengin çeşitle beslenmeye alışır. Ve yeni tatlara karşı tepki göstermez.

Katı gıdalara geçiş, gerek sizin gerekse bebeğiniz için sancılı geçebilir. Emme refleksiyle kuşatılmış minik bebeğiniz, yeni yeni kaşıkla tanışacak ve 6 ay boyunca alışık olduğu anne sütüne değişik tatlar eklenmesinin tedirginliğini yaşayacaktır.

Anneliğe yeni alışmış olan siz ise ona hangi ayda, hangi besini, ne şekilde vermeniz gerektiğiyle alakalı tereddütler yaşayacak, minik bebeğinizi katı gıdalara alıştırırken biraz sıkıntı çekeceksiniz; ama merak etmeyin! Hem sizin hem de bebeğiniz için çok önemli bir dönüm noktası olan "ek gıdalara geçiş" dönemiyle ilgili püf noktaları uyguladığınızda, bu geçiş dönemi kolay ve başarılı olacaktır.

Katı Besinlere Başlamak İçin Uygun Zaman Hangisidir?

* Bebeğinizi katı besinlerle tanıştırma zamanınız, sütünüzün en az geldiği vakitlerde olmalıdır. Bu genellikle sabahın ilk saatleri olur.

* Yeni tatlara alışmakta zorluk çeken bebeğinize yemek yedirmek için onun sakin ve neşeli olduğu anları kollayın.

* Katı mamaları aç olduğu zaman vermeyi tercih edin.

* Bebeğinizi beslemek için özel bir zaman ayırın, işlerinizin arasına sıkıştırmayın.

* Bebeğiniz hareketliyse veya ilgisizse ağzına zorla kaşık sokmaya çalışmayın.

* Bebeğiniz mama sandalyesine oturuyorsa yiyeceği mamayı onun önüne koyup tanımasını sağlayın.

Katı Besinlere Geçişi Kolaylaştıran Püf Noktaları

* Bebek kaşıkları katı gıdalara başlanan 4 ila 6. aylarda bebeğinizin ağzı için büyük olabilir. İlk etapta bu kaşıkların yerine çay kaşığ ıkullanın.

* İlk lokmalarını yarım çay kaşığından fazla vermemeli ve her bir lokmada onunla konuşarak rahatlamasını sağlamalısınız.

* Katı gıdalara geçtiğiniz ilk dönemlerde bebeğinizin günlük porsiyonunu; 1-2 çay kaşığı arttırın. ilk etapta onun küçük midesine yüklenmeyin.

* Bebeğiniz katı gıdalarla beslenmeye başladığında yiyeceklerin çoğunu geri çıkaracak, bir kısmı yüzüne bir kısmı önlüğüne bulaşacaktır. Sabır gösterin.

* Katı gıdalara geçiş dönemini kolaylaştırmak için, gıdayı vermeden önce kaşığa 1-2 damla anne sütü koyabilir ve vereceğiniz gıdayı sonra vererek onu kaşığa alıştırabilirsiniz.

Katı Gıdalara Başlarken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

* Bebeğinize vereceğiniz gıdaların temiz, taze ve doğal olmasına özen gösterin.

* Ek gıdalara geçiş döneminde biberonu mümkün olduğu kadar azaltın. Kaşık veya bardak kullanın.

* İlk etapta besinleri tek tek verip tatlarına alışmasını sağlayın.

* Bir yaşına kadar bebeğinizin yemeklerinde tuz ve şeker kullanmayın.

* Bebeğinize verdiğiniz gıdanın, onun yutabileceği kıvamda olmasına özen gösterin.Tanecikli gıdalar -fındık,fıstık,leblebi gibi- vermeyin.

*Her yeni gıdaya tek tek ve yavaş yavaş başlayın, az miktarda - 3-4 çay kaşığı kadar- başlayıp her gün arttırın,

* Sevmediği besinleri zorlayarark yedirmeye çalışmayın.Unutmayın ki onun da bir damak tadı var.

* Bebeğinizin besinleri yavaş yavaş çiğneyip yutmasına izin verin

*Beslenmeden önce bebeğinizin kaşıktaki yiyeceğe ilgi göstermesini bekleyin

* İsterse bebeğinizin yiyeceği elleyerek tanımasına izin verin.

* Bebeğinizin öz güven gelişimi için zaman zaman kendi başına yemesine izin verin.

* Herhangi bir aksilik olmadığı sürece 2 yaşına kadar emzirin.

* Diş çıkarma dönemi bebeklerin iştahsız ve huzursuz olduğu zamanlardır.Bu dönemlerde bebekler anne sütünü veya biberon mamasını daha fazla almak isteyebilirler. Bu yüzden fazla ısrarcı olmayın.

* Bebeğiniz bir yaşını doldurana kadar ineksüütü vermeyin.Bir yaşından sonra ise verdiğiniz sütün miktarına dikkat edin.Çünkü inek sütünün fazlası kansızlık yapar.

* Çocuğunuzu kansızlıktan korumak için demir yönünden zengin et, yumurta, baklagiller ve pekmez gibi ek gıdalar verin.

* Vereceğiniz ek gıdaların A vitamini açısından da zengin taze sebze ve meyve olmasına dikkat edin. Bu onu hastalıktan koruyacaktır.

* Hazırladığınız ek gıdayı hemen yedirin, bekletmeyin.

* Konserve, dondurulmuş ve paketlenmiş yiyecekleri, hazır meyve suları ve asitli içecekleri , içine boya, tatlandırıcı veya aroma katılmış besinleri asla vermeyin.

* Üç yaşın altındaki çocuklar günde altı öğün beslenmelidir. Mümkün olduğunca öğün atlamayın.

* Bebeğinizle birlikte siz de yiyin ve mümkünse onu da yemek masasına oturtun. Bu, onun iştahını artıracaktır. Çocuklar kalabalıkta yemek yemeyi severler.

* Bu dönem , zorluklar içerse de sabırlı olun. Unutmayın ki minik bebeğiniz hayatı sizinle öğreniyor.
 

makbergulu

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
24 Tem 2007
Mesajlar
467
Tepki puanı
0
Puanları
0
Bebeğinize Üç Renkli Omlet


Bu omlet tarifi, hem çok lezzetlidir hem de vitamin deposudur. Bebeğiniz, tarifteki sebzelerle vitamin ve mineral ihtiyacını karşılarken yumurtanın kuvvetli proteiniyle de beyin ve bağışıklık sistemini kuvvetlendirir.


Malzeme Listemiz:

1/2 kâse ıspanak
3 adet yumurta sarısı
1/2 kâse domates püresi
½ kâse patates püresi
½ çay bardağı süt
3 kaşık tereyağı
İyotlu tuz (1 yaşından büyük çocuklar için)



Nasıl yapıyoruz?

* İnce ince doğradığınız yarım kâse ıspanağı, kendi suyunu salıp çekene kadar teflon tavada kavurun.

* İyice kavrulan ıspanağı karıştırıcı yardımıyla püre haline getirin.

* Ispanak püresine 1 adet yumurtayı ilave edip iyice karıştırın.

* Hazırladığınız bu yeşil karışımı 1 kaşık tereyağında iki tarafı da pişene kadar kızartın.

İşte omletimizin yeşil kısmı hazır.

* Yarım kâse domates püresine de aynı şekilde 1 adet yumurta ilave edip güzelce çırpın.

* Bu karışımı da 1 kaşık tereyağında omlet pişene kadar kızartın.

İşte omletimizin kırmızı kısmı hazır.

* Ayrı bir kapta haşlayıp ezdiğiniz patatese 1 adet yumurta ve yarım çay bardağı süt ilave edip çırpın.

* Bu karışımı da 1 kaşık tereyağında güzelce pişirin.

İşte omletimizin sarı kısmı hazır.

Daha sonra bu üç renkli omleti üst üste koyarak pasta dilimler gibi dilimleyip bebeğinize yedirebilirsiniz.

Miniğinize afiyet olsun!
 

makbergulu

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
24 Tem 2007
Mesajlar
467
Tepki puanı
0
Puanları
0
Mısır Unlu Bebek Kahvaltısı


Mısır, buğdaygiller familyasından, bolca A vitamini içeren bir sebzedir. Bebeğinizin göz sağlığını ve bağışıklık sistemini kuvvetlendirecek bu tarifi uygularken mevsimine göre farklı kuru meyvelerden faydalanabilir, bebeğinizin kahvaltısının vitamin değerini arttırabilirsiniz.

Malzeme listemiz:
- 2 adet kuru kayısı
-1 yemek kaşığı mısır unu
-1 tatlı kaşığı tahin
-1 çay kaşığı tereyağı
-1 su bardağı su (200 ml)
-1 tatlı kaşığı pekmez

Nasıl yapıyoruz?

* Kuru kayısıyı küçük küçük doğrayıp su ile pişirin.
* Tereyağını eritip mısır ununu hafif pembeleşene kadar kavurun.
* Kayısılı suyu, mısır ununa dökün hızlı hızlı karıştırarak topak olmasını engelleyin
* Sürekli karıştırarak kısık ateşte 10 dakika pişirin.
* Mama muhallebi kıvamında olmalı, çok katılaşırsa sıcak su ilave edip biraz daha pişirin.
* Biraz soğuyunca tahin ve pekmezi ilave edin.

İşte miniğinizin kahvaltısı hazır.

Miniğinize afiyet olsun!

KÜÇÜK AŞÇI DİYOR Kİ
Anneciğim, kuru kayısıda benim bağışıklık sistemimi kuvvetlendirecek
bol miktarda C vitamini olduğunu biliyor muydun?


Not: Bebeğinize 7. aydan itibaren yedirebilirsiniz.
 

ibra

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
25 Eyl 2009
Mesajlar
6,106
Tepki puanı
12
Puanları
38
Yaş
30
Konum
Konya
çocuklar bunları yerse izbandut gibi olur :D:D

Elinize sağlık
 

Bu konuyu görüntüleyen kişiler

Üst Alt