Yüksek tansiyona ve buna bağlı olarak kalp ve damar hastalıklarına yol açar:Yüksek tansiyon(hipertansiyon)oluşumunda tuzun çok büyük etkisi vardır.Bazı insanlarda böbreğin tuz(NaCl) atma kapasitesi sınırlı olabilir ve gereğinden fazla tuz alınması hipertansiyonun ortaya çıkmasına yol açabilir.Hipertansiyon kan damarlarındaki basıncın artması durumudur.Tüm organ ve dokularda damar olduğu için hipertansiyon tüm vücudu etkileyebilir.Hipertansiyondan en çok etkilenen organlar;kalp,beyin, böbrekler,büyük atardamarlar ve gözlerdir.Hipertansiyon bu organları etkileyerek kalıcı sakatlıklara ve hatta ölümlere yol açabilir.
Kemikler üzerindeki olumsuz etkisi:Aşırı tuz tüketimi,idrardan kalsiyum atılımını artırır.Bu ise kemiklerede kalsiyum kaybına neden olur.Kalsiyum kaybını artışı ise kemik erimesini(osteoporoz) riskini artırır.
Diyet yapanların tuz tüketimine dikkat etmeleri gerekir:çünkü fazla tuz,vücutta su tutulmasına yol açar ve bu durum kişide şişkinlik hissine neden olur.Ayrıca tuzun iştah açma özelliği diyet yapanların dikkat etmesi gereken bir noktadır.
Hamilelerde sağlık sorunları yaratabilir:hafif vakalarda bebek etkilenmez ya dahafif düzeyde gelişme duraklaması gösterir.Ağır vakalarda ise(hipertansiyonda)bebeğin sağlığı bozulduğundan erken doğum olur.
Ne kadar tuz almalıyız?
Sağlıklı yaşam kurallarından birisi de günlük sodyum ihtiyacını karşılayacak şekilde tuz tüketmektir.bu miktar 2400 miligramdır.Günlük 5 gram tuz tüketilmesiyle bu rakam elde edilmiş olur.
Dikkat:Tuz alımı sadece bedensel çalışma sırasında,aşırı sıcak havalarda ya da fazla egzersiz yapıldığında terleme ile sodyum kaybı olduğundan,su ile birlikte bir miktar artırılmalıdır.
Kemikler üzerindeki olumsuz etkisi:Aşırı tuz tüketimi,idrardan kalsiyum atılımını artırır.Bu ise kemiklerede kalsiyum kaybına neden olur.Kalsiyum kaybını artışı ise kemik erimesini(osteoporoz) riskini artırır.
Diyet yapanların tuz tüketimine dikkat etmeleri gerekir:çünkü fazla tuz,vücutta su tutulmasına yol açar ve bu durum kişide şişkinlik hissine neden olur.Ayrıca tuzun iştah açma özelliği diyet yapanların dikkat etmesi gereken bir noktadır.
Hamilelerde sağlık sorunları yaratabilir:hafif vakalarda bebek etkilenmez ya dahafif düzeyde gelişme duraklaması gösterir.Ağır vakalarda ise(hipertansiyonda)bebeğin sağlığı bozulduğundan erken doğum olur.
Ne kadar tuz almalıyız?
Sağlıklı yaşam kurallarından birisi de günlük sodyum ihtiyacını karşılayacak şekilde tuz tüketmektir.bu miktar 2400 miligramdır.Günlük 5 gram tuz tüketilmesiyle bu rakam elde edilmiş olur.
Dikkat:Tuz alımı sadece bedensel çalışma sırasında,aşırı sıcak havalarda ya da fazla egzersiz yapıldığında terleme ile sodyum kaybı olduğundan,su ile birlikte bir miktar artırılmalıdır.