Vitaminler ve Özellikleri
Vitaminler ve Özellikleri
[FONT=verdana,geneva]
[/FONT]
[FONT=verdana,geneva]Vitaminler ve Özellikleri[/FONT]
[FONT=verdana,geneva]A Vitamini : Gözün görme foksiyonu ve yapısı açısından vitamin A temel maddedir. Bu maddenin vücut tarafından uzun süre alınmaması körlüğü dahi yola açabilir. Aslında meyve ve sebzeler aktif A vitamini birleşiği olan retinole dönüştürülür. A vitamini yönünden portakal kayısı şeftali incir havuç ıspanak maydanoz marul ve salata grubu sebzeler oldukça zengindir.[/FONT]
[FONT=verdana,geneva]B Vitamini : Sinir sistemi ve kalbin çalışmasını düzenler. Eksikliğinde beriberi hastalığı görüler. En fazla bamya bezelye fasülye tere domates ıspanak patatez fındıK fıstık ve çevizde bulunur.[/FONT]
[FONT=verdana,geneva]C Vitamini : Kan dolaşımı ve diş eti sağlığında etkilidir. Eksikliğinde skorbut hastalığı görülür. İnsanlar günlük C vitamini ihtiyaçalrının büyük bir kısmını meyve ve sebzelerden sağlamaktadır. Özellikle kuşburnu turunçgiller üzümsü meyveler çilek maydonoz ıspanak domates bibier fındık fıstık ve çeviz C vitaminince zengin bahçe bitkileridir.[/FONT]
[FONT=verdana,geneva]D Vitamini : Vücuda alınan kalsiyumdan yararlanarak kemiklerin iyi gelişmesine yardımcı olur. Bu nedenle ekskliğinde raşitizm hatalığı görülür. Meyve ve sebzeler D vitamini yönünden zengin değildir.[/FONT]
[FONT=verdana,geneva]E Vitamini : Sinir ve kas sisteminin iyi çalışmasını sağlar[/FONT]