Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

Misvak kullanmak (1 Kullanıcı)

Ravza_Nur

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
11 Tem 2006
Mesajlar
8,116
Tepki puanı
3
Puanları
0
Son zamanlarda otobüste, dolmuşta, durakta, insanlar içinde, insanların yüzüne karşı misvak kullanma âdeti yaygınlaştı. Misvağı daha önce görmeyen, bilmeyenler meraklı bakışlarla izliyor, bilenler ise “daha neler” deyip yanından uzaklaşıyor. Bugün misvak gerçekten nedir, ne değildir bunu inceleyelim Misvak, diğer bir adı ile sivak, kelime itibarı ile “ovmak, ovuşturmak ve bunu yapmak için kullanılan araç anlamına gelir.
Dinen, dişlerde ve dişlerin etrafında bulunan sarılığın, gıda artıklarının temizlenmesini sağlamak amacıyla misvak ağacından yapılmış çubuğun veya bu işi görebilecek şeylerin kullanılması demektir.
Ağız temizliği aracı olan misvak fıtratın sünnetlerindendir. Her zaman ve herkes için bir problem olan diş kirliliğinin temizlenmesi gerekmektedir.
Hz. Muhammed (sas): Misvak ağzın temizliği, Rabbin de razı olacağı bir vesiledir. başka bir hadiste Şayet ümmetime zorluk vermeyecek olsaydı, her namaz öncesinde misvak kullanmalarını emrederdim. buyurmuştur. Buna göre misvak kullanmak müekked sünnetlerdendir. Hiçbir halde vacip değildir. Müekked sünnet, Hz. Peygamberin nadiren terk ettiği sünnetlerdendir. Bu sünneti ile bizi misvak kullanmaya teşvik etmiş, kendisi de devamlı kullanmıştır.
Ağız temizliğinin bozulduğu her anda diş temizliği gerekir. Namaz kılarken, Kuran okurken, ilim öğrenirken ve öğretirken, yatmadan önce, uyandıktan sonra, eve ailemizin yanına gelince, vitirden sonra, oruçlu için öğleden önce misvak kullanmak sünnettir. Buna delil olarak Hz. Ayşenin (ra) şu rivayeti gösterilir: Resulullah (sas) gece veya gündüz olsun, uyuyup uyandı mı, abdest almadan önce mutlaka misvak kullanırdı.
Anlaşılan odur ki, Müslüman gün içinde dişlerini daima temiz tutmalıdır. Gerek insanlarla konuşurken, gerek Allahın (cc) huzuruna dururken daima ağızdan temiz koku gelmelidir. Ağız temizliğini yaparken illa misvak kullanma şartı yoktur. Çünkü misvak bir araç, ağız temizliği ise amaçtır. Yani esas olan dinimizin ağız temizliğini istemesidir. Dün misvak vardı, bugün diş fırçası var.
Ayrıca, toplum içinde yaşarken ağız kokusuyla rahatsızlık vermekten kaçınmamız ne kadar gerekiyorsa, hareketlerimiz ile insanlara rahatsızlık, hatta tiksinti verecek hallerden çekinmemiz de o kadar gereklidir. Dr. Jale Şimşek
 

Ravza_Nur

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
11 Tem 2006
Mesajlar
8,116
Tepki puanı
3
Puanları
0
RE: Misvak kullanmak

değerli kardeşler bu konu sünnete uymamız açısından ve bilgimiz olması açısından çok önemli dikkatle okumanızı öneririm dua ile
 

kafkaskartali70

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
5 Haz 2007
Mesajlar
31
Tepki puanı
0
Puanları
0
RE: Misvak kullanmak

Dis temizligi acisindan önemli olmakla birlikte misvak ile firca arasinda cok fark vardir.
Sahsen ben firca kullanarak disimiz beyazlamamisti.
Misvak ile beyazladi.
Ayrica misvagin dis sagligindan baska cok farkli faydalari vardir.Mide rahatsizligindan tutun göz rahatsizligina kadar.BAzi kitablarda 40 cesit yararindan bahsedilir Ihyaul ulumiddin gibi) bazi kitaplarda 70 e yakin faydalarindan bahsedilir.
Bir arkadasimdan bizzati isittim.Arkadasim misvak vesilesi ile 6 ay icinde gözlüklerinden kurtulmus.Cok ilginc ancak Allah Rasulu s.a.v Efendimizin misvaga verdigi önem sebebi ile mümkündür.Bir de bir alman dis doktoru sanirim fircanin yumusak olma sebei ile dis temizligi noktasinda misvak kadar etkili olmadigini bildirmis.
Tabiki her zaman otobüs v.s ..yerlerde kullanmak belki uygun olmasada Rasulullah s.a.v Efendimizin kullandigi yerlerde kullanmak gereklidir.Hanefi mezhebinde abdest aninda ve gusul aninda misvak kullanmak sünnettir.
Safii mezhebinde namazdan hemen önce misvak kullanmak sünnettir.Hanefi ulemasida bunu müstehab olarak kabul etmis.Dis kanamasi olanlar müstesna.
Namazdan önce misvak kullanmak namazin degeri 70 kat arttirirmis.Bunu yanlis hatirlamiyorsam tac tercemesinde okumustum.
Isteyen kardesler olursa kaynak noktasinda arastirabilirim.
 

serCANist

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
7 Tem 2007
Mesajlar
34
Tepki puanı
0
Puanları
0
RE: Misvak kullanmak

S.A.
merhaba arkadaşlar. misvak ile ilgili yazılanları okudum.
kullanılmasının sünnet olduğu söyleniyor. Acaba diş firçası kullanmak da sünnet midir?
sonucta bana sünnet olan ağız ve dişleri temiz tutmak olduğu gibi geliyor.
namazdan önce kullanmanın sevabı 70 kat arttırdığı yazılmış. aynı şey bu durumda da geçerli midir.?
İlginiz için şimdiden teşekkürler.
 

Atak60

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
10 Mar 2007
Mesajlar
63
Tepki puanı
0
Puanları
0
Allah Razı olsun.inşallah bizde kullanmaya başlarız.Efendimiz s.a.v Allah rızasını kazanmaya sebeb olur buyuruyor.hala ne duruyoruz...
 

koskun

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
16 Ocak 2007
Mesajlar
1,030
Tepki puanı
2
Puanları
0
Yaş
57
Konum
Niğde
MİSVÂK

Bir karış büyüklüğünde kesilmiş, dişleri temizlemek için kullanılan ve Erak denilen ağaçtan veya zeytin dalından yapılan ağaç fırça.

Misvâk; ağzı temizlemeye, cenâb-ı Hakk'ın rızâsına kavuşmaya vesîledir. (Hadîs-i şerîf-Beyhekî)
Misvâk kullanarak kılınan namaz, misvâk kullanmadan kılınan namazdan yetmiş kat üstündür. (Hadîs-i şerîf-Reddülmuhtâr)

Bugün, modern tıbbın diş sağlığı konusunda ortaya koymaya yeni başladığı tedavi usullerini, İslamiyet 14 asır önce öğretmiştir. Diş sağlığına büyük bir fayda temin eden misvak, gayet basit ve en iyi diş temizleme vasıtasıdır. Dişlerin çürümesini önlemek için misvak kullanmak çok faydalıdır.
Bütün diş macunları ve tozları, dişlere zarar verir. En iyisi, sert bir fırçadır. Önce, dişleri kanatırsa da, korkmamalıdır. Diş etlerini kuvvetlendirir ve artık kanamaz. (Larousse İllustre Medical)

Abdest alırken misvâk kullanmak sünnet-i müekkededir (kuvvetli sünnettir). Misvâk, düz ve ikinci küçük parmak kalınlığında, bir karış boyunda olmalıdır. Misvâk, Arabistan'da yetişen Erak ağacının dalıdır. (Düzgün ucundan iki santimetre kadar, kabuğu soyulup, burası birkaç saat suda tutulur. Sonra ezilince, fırça gibi açılır). Erak ağacı bulunmazsa, zeytin dalından yapılır. Nar ağacından yapılmamalıdır. (İbn-i Âbidîn)

Misvakı kullanmanın en az miktarı üst dişlere üç, alt dişlere de üç defa sürmektir. Misvaklarken dişlerin içi, dışı, üst ve alt kısımları ovuşturulur. Misvakı sağ el ile kullanmalıdır. Misvakı avucunun içine almamalı ve emmemelidir. Misvak, sağ elin küçük ve baş parmağı altta, diğer üç parmak üstte olarak tutulur. Misvaklamaya başlanınca, ağızdaki yaşlığı yutmak iyidir. Ondan sonra yutmak iyi değildir. Kullandıktan sonra misvakı yıkamalıdır. Misvakı yere yatırmamalı, dikine koymalıdır. Misvak, çok yaş, çok kuru ve bir karıştan uzun olmamalıdır!

Misvâk kullanmanın çok faydası vardır. Bunlar;

sekerât-ı mevtte (son nefeste) Kelime-i şehâdeti söylemeye sebeb olur,
dişlerin etlerini pekiştirir,
dişleri beyazlatır ,
çürümeyi önler ,
hazmı kolaylaştırır ,
safrayı keser,
balgamı ve ağız kokusunu giderir,
Allahü teâlâ ondan râzı olur,
baş damarlarını kuvvetlendirir,
gözleri nûrlanır,
hayrı ve hasenâtı (iyilikleri) çok olur,
sünnet ile amel etmiş olur,
ağzı temiz olur,
fasîh-ul-lisân yâni güzel konuşmaya vesîle olur,
şeytan gamlandırır melekleri sevindirir ,
misvâklı olarak kılınan iki rek'at namazın sevâbı, misvâksız olarak kılınan yetmiş rek'at namazın sevâbından daha çok olur. (Muhammed bin Kutbüddîn İznikî)


Hazret-i Ömer zamânında Şam civârında bir kal'a muhâsara edildi. Öğleye kadar kal'a feth edilemedi. Hazret-i Ömer gadaba geldi. İslâm askerlerini huzûruna çağırdı. "Kal'a feth edilemedi. Kâfirler İslâm askeri karşısında bu kadar dayanamazdı. Aramızda birisi bir kusur işlemiş olmasın" buyurdu. Askerler hayret edip, tövbe ve istiğfâr etmeye başladılar. O sırada bir kişi ağlayarak hazret-i Ömer'in huzûruna geldi. "Ey mü'minlerin emîri! Bu gece teheccüde kalktığım zaman karanlık olduğu için misvâkımı aradım, fakat bulamadım. Bu sebeble misvâksız namaz kıldım. Sizin aradığınız kusuru ben işledim" dedi. Hazret-i Ömer ona; "Tövbe ve istiğfâr etmeye devâm et" buyurdu. O da tövbe ve istiğfar okumaya başladı. Bir saat sonra kal'a fetholundu. (Evliyâlar Ansiklopedisi)

Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:

Cebrail aleyhisselam, misvak kullanmayı o kadar tavsiye etti ki, misvakın farz olacağından korktum. [İbni Mace]

Gece namazı için kalkınca, ağzınızı misvakla temizleyin! Çünkü bir melek, namazda Kur'an okuyanın ağzına yaklaşarak dinler. [Deylemi]



Sual: Abdest alırken, misvak kullanılmasa, sadece dişler, diş fırçası ile fırçalansa, sünnet yerine gelmiş olur mu? Bir de namaz, sarıkla değil de, takke ile kılınsa sünnet yerine gelmiş olur mu?

CEVAP
Fırça, misvak yerine, takke de, sarık yerine geçmez. Ancak dişleri fırça ile temizlemekle sünnet yerine gelmiş olur. Çünkü, dişleri, bir şey ile ovmakla, temizlemekle sünnet yerine gelmiş olur. Parmaklarla da temizlense sünnet ifa edilmiş olur. Fırça ile veya parmakla değil de, misvak ile temizlenirse müstehap sevabı da alınmış olur. Müstehabı küçümsememelidir. İmam-ı Rabbani hazretleri buyuruyor ki:

Müstehap, Allahü teâlânın sevdiği şeydir. Eğer bütün dünyayı Allahü teâlânın sevdiği bir şey için verseler, hiçbir şey vermiş olmazlar. (Berekat)

iki ayrı yerden alıntı olup derleme yapıldı :) ...
 

nigdeli

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
2 Şub 2007
Mesajlar
4,908
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
38
Fırça, misvak yerine, takke de, sarık yerine geçmez. Ancak dişleri fırça ile temizlemekle sünnet yerine gelmiş olur. Çünkü, dişleri, bir şey ile ovmakla, temizlemekle sünnet yerine gelmiş olur. Parmaklarla da temizlense sünnet ifa edilmiş olur. Fırça ile veya parmakla değil de, misvak ile temizlenirse müstehap sevabı da alınmış olur. Müstehabı küçümsememelidir. İmam-ı Rabbani hazretleri buyuruyor ki:

Müstehap, Allahü teâlânın sevdiği şeydir. Eğer bütün dünyayı Allahü teâlânın sevdiği bir şey için verseler, hiçbir şey vermiş olmazlar. (Berekat)



Rabbim razı olsun abi verdiğiniz bilgiler için.. zorlansam da kullanmaya çalışıyorum inşaAllah..
hayırlı cumalar..selamun aleyküm..
 

emelcoşar

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
25 Eki 2007
Mesajlar
2
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
38
yüce rabbim dağına göre duman vermiş öyle güzel nimetler öyle güzel kolaylıklar vermiş ki rabbim vermiş de biz yapmaya eriniyoruz selametle...
 

ya_hayy

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
3 Ara 2007
Mesajlar
4
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
36
allah razı olsun. düşünen insan için apaçık örneklerle dolu şu güzel dunyada efendımın edebine uymak ne kadar da güzel......... sevgiler
 

Nevin_1982

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
23 Eyl 2006
Mesajlar
5,000
Tepki puanı
8
Puanları
38
Yaş
41
Konum
sakarya
selamun aleyküm temizlik imandandır.Dişi temiz tutmamak özellikle kalp hastalıklarını tetiklemektedir bildiğim kadarıyla.vebilimum hastalıklar...emeğinize sağlık.selametle kalın.
 

Bu konuyu görüntüleyen kişiler

Üst Alt